Geld en energie besparen terwijl je op vakantie bent

energie besparen op vakantie
Een vakantie is al duur genoeg. Laten we daarom ook geen geld verspillen en juist energie besparen terwijl je op vakantie bent. Dat gaat heel eenvoudig door sluipverbruik tegen te gaan.

7x Energie besparen op vakantie

Wist je dat je thuis zomaar een paar euro tot een paar tientjes kunt uitgeven op vakantie, zonder dat je daar erg in hebt? Dat komt omdat je thuis altijd te maken hebt met sluipverbruik. Je huis gebruikt vrijwel altijd energie, zelfs als er niemand is!

Energie besparen op vakantie gaat heel eenvoudig, als je voor je op reis gaat enkele maatregelen treft. Van het geld dat je thuis bespaart, kun je op vakantie weer een extra ijsje eten.

Tip 1: Alle stekkers uit het stopcontact

De meest simpele tip om geld te besparen, is door alle stekkers uit het stopcontact te halen, vlak voor je weggaat. Denk aan je waterkoker, je koffiezetapparaat en de wekkerradio. Maar vergeet ook niet apparaten die je normaal gesproken op stand-by zou laten staan, ook eens helemaal uit te zetten. Voorbeelden zijn: de computer en de tv.

Tip 2: Zet de verwarming laag

Tijdens een zomervakantie is de kans klein dat je cv ketel hard moet werken, maar toch is het ten allen tijde aan te raden de verwarming laag te zetten als je langdurig van huis gaat. Het zou toch zonde zijn als je aan het stoken bent, terwijl jullie op de vakantiebestemming aan het genieten zijn.

Tip 3: Koelkast en vriezer uit

Een lange vakantie is het ideale moment om de koelkast en de vriezer eens flink te boenen. Maak alles in de dagen voor de vakantie op en haal de stekker van de vriezer en koelkast uit het stopcontact. Nu kan de vrieskast goed ontdooien en schoongemaakt worden en je koelkast idem dito.

Vind je dat net te veel werk? Vul dan een lege koelkast met flessen water en de vriezer ook (eventueel aangevuld met cool packs), zodat de apparaten minder stroom verbruiken.

Tip 4: Timer op lampen

Energie besparen op vakantie gaat het beste als je echt geen stroom gebruikt tijdens je afwezigheid. Vind je het toch een prettig idee om lampen te laten branden, om inbrekers af te schrikken? Zet dan de lampen op een timer en gebruik alleen de meest zuinige lampen. Doe ook niet alle lampen aan, maar kies bijvoorbeeld voor een lamp op de overloop en een lamp in de hal.

Tip 5: Water afsluiten

Wist je dat veel reizigers ook het water helemaal afsluiten voor vertrek? Stel er is een kraan niet goed dichtgedraaid of er blijven huisdieren achter die per ongeluk tegen een kraan kunnen tikken zodat die opengaat, dan staat jou geen waterschade te wachten bij thuiskomst.

Tip 6: Ramen sluiten, ventilatieroosters open

Het is goed voor de luchtkwaliteit om het huis te blijven luchten, ook als je op reis gaat. Maar zorg wel dat alle ramen goed dicht zijn en zet alleen de ventilatieroosters open. Dat is niet alleen minder inbraakgevoelig, maar zorgt er ook voor dat het niet te koud wordt binnen, waardoor de verwarming aan zou kunnen gaan.

Tip 7: Waterbollen bij planten

Misschien heb je een luxe irrigatiesysteem bij je tuinplanten en komt een buurvrouw binnen de plantjes geven. Maar waar je vooral veel water mee bespaard, is het gebruik van simpele bewateringsbollen. Die kun je zowel bij je kamerplanten als bij dorstige tuinplanten (ook die in pot) zetten.

Geef de tuinplanten voor je weggaat een lekker waterbad, dus niet sproeien, maar echt emmers water op de aarde gieten. Tijdens hete zomers kun je planten in pot dicht bij elkaar op een plek zetten met wat meer schaduw.

Kamerplanten kun je het beste ook dicht op elkaar zetten, want door fotosynthese groeien ze beter. Zet ze het liefst niet vol in de zon, maar op een plekje waar wel voldoende daglicht komt.

Ook interessant: Tips voor snel geld sparen voor de vakantie

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top