Dag Cleanfluencers! Low-budget opruimen en organiseren doen we zo

low-budget opruimen en organiseren
Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Maar moeten we voor een goed georganiseerde kledingkast echt heel veel geld neertellen? En hebben we al die stylish bakjes in de voorraadkast echt nodig? Wij zijn van mening dat low-budget opruimen en organiseren ook mogelijk is. Met deze tips kun je goedkoop en een stuk duurzamer je huishouden structureren.

Cleanfluencers, bedankt!

Cleaning hacks op TikTok gaan viral. Het is dan ook heerlijk om te zien hoe de meest rommelige kasten worden omgetoverd tot overzichtelijke en gestructureerde ruimtes. #satisfying, om maar even in social media termen te blijven. Dankzij deze zogenaamde cleanfluencers hebben we allemaal zin gekregen in de grote voorjaarsschoonmaak. Bepaalde opruim-hacks en schoonmaaktips zijn ook zeker wel heel nuttig.

Maar hoe leuk die strakke voorraadkasten van cleanfluencers ook zijn, heel realistisch zijn ze niet. Ten eerste omdat ze veel nieuwe materialen gebruiken, die de meeste van hen hebben gekregen. Wij moeten voor al die speciale organizers, bakjes en dozen (veel) geld neertellen en dan mag je jezelf afvragen: is dat het waard? Het is namelijk alles behalve low-budget opruimen, laten we wel wezen.

Bovendien zien wij er het voordeel niet van in om alle pasta’s en rijst in doorzichtige potten over te gieten. We hebben het hier geprobeerd en het ziet er misschien heel stylish verantwoord uit, maar we vinden het zelf hygiënischer en een stuk efficiënter om de meeste etenswaren gewoon lekker in de originele verpakking te laten. Bij het zien van de beroemde voorraadkast van Kim Kardashian konden wij namelijk alleen maar denken: hoeveel voedselverspilling zal dit geven?

Maar het is vooral belangrijk wat voor jou werkt. En dat is een kwestie van proberen, testen en uitzoeken. Jouw ervaringen leren jou wat voor jou het beste werkt. En dat is misschien niet 50 dezelfde glazen potten en dure opbergboxen. Dus laten we eerst op zoek gaan naar goedkope oplossingen, die je altijd nog kunt vervangen voor mooiere en duurdere exemplaren, als je die behoefte voelt.

low-budget opruimen keuken

Tips voor low- budget opruimen

We gaan heel eerlijk zijn: we hebben thuis ook veel voorraaddozen van Mepal. De meesten vinden we ontzettend handig en gebruiken we dan ook graag. Maar ze zijn geen must en we hadden daarvoor onze kasten ook al redelijk netjes ingedeeld, alleen dan met goedkope oplossingen die minder mooi waren.

Dit zijn onze tips voor low-budget opruimen en organiseren

Tip 1: Gebruik lege verpakkingen

One mans trash is another mans treasure. Dat is in dit geval echt helemaal waar. Want wij gebruiken in ons huis heel veel lege verpakkingen die anders in de prullenbak waren belandt. Ik zal wat voorbeelden geven:

  1. Glazen jampotten worden nu gebruikt in de knutselkar om bijvoorbeeld kwasten, kleine knutselspullen en stiften in te bewaren. Ook staat er altijd een lege pot bij, die we kunnen gebruiken om water in te doen, waarmee de kinderen hun kwasten kunnen schoonmaken tijdens het verven
  2. Lege pindakaas emmers staan in onze garage, waar we gereedschap in bewaren. In deze emmers zitten vaak kleine schroefjes en onderdelen. En rommeltjes waar we niet direct een vaste plek voor hebben
  3. Lege bakken roomijs zijn ideaal om de voorraadkast mee te organiseren. Zonder deksel kunnen er kleine verpakkingen rechtop instaan en met deksel gebruiken we ze om eten langer vers te houden
  4. Om lege wc-rollen hebben we de grote haarelastieken van onze dochter gewikkeld. Zo kunnen we sneller een elastiekje terugvinden en hoeven we niet te graaien in de zak waar we de haarspullen in bewaren
keukenkastjes low-budget organiseren
haarelastiekjes en wokkels organiseren

Tip 2: Wees creatief

Denk ook iets out of the box. Je hoeft niet altijd spullen te gebruiken waar ze voor bedoeld zijn. Kijk dus vooral rond in huis naar wat je nog hebt en kijk of je ze kunt gebruiken bij je opruimsessie. In ons gezin van 5 hebben wij bijvoorbeeld veel ruimte nodig voor de tandenborstels en tandpasta’s. De tandenborstelhouders die in de winkel te koop zijn, zijn niet groot genoeg. Daarom hebben we een roze plantenpot die we nog in de kast hadden staan, omgedoopt tot tandenborstel- en tandpastahouder. Werkt prima!

Een lege theedoos die niet meer in gebruik was, staat nu in de knutselhoek van onze kids en daar bewaren we alle washitape in. Het plastic venster hebben we eruit gehaald, zodat ze de gekleurde plakbandrollen zo kunnen pakken.

goedkoop opruimen in huis
low-budget opruimen

Tip 3: Geef tweedehands een tweede kans

Kom je er toch niet helemaal uit met de dingen die je thuis hebt? Ga dan niet gelijk naar de winkel om nieuwe opbergoplossingen te kopen, maar snuffel eerst eens bij de kringloop. Bij de meeste kringloopwinkels vind je namelijk enorm veel mandjes, bakjes en dozen. Even een poetsdoek eroverheen en ze kunnen zo door voor een tweede ronde.

Wij hebben bij onze kringloop al meerdere IKEA Moppe kastjes gekocht, waar de kinderen klein speelgoed in bewaren. Onze plastic wasmand komt er vandaan en daar betaalden we 2 euro voor. En we hebben er ook al meerdere mooie mandjes en doosjes gekocht, spotgoedkoop!

Extra opruimtips die geld besparen

  1. Met opruimen kun je geld besparen. Simpelweg omdat je dan ziet hoe veel je eigenlijk nog hebt en (hopelijk) minder de drang voelt om iets nieuws te kopen
  2. Voor je op zoek gaat naar low-budget opbergmogelijkheden, moet je eerst maar eens beginnen met opruimen. Misschien doe je wel heel veel dingen weg of krijgen spullen een nieuwe, logische plek. Pas gaandeweg krijg je beter inzicht in aan wat voor storage solutions jij behoefte hebt. Het opruimen duurt misschien wat langer zo, omdat je eerst op zoek moet gaan naar dingen om spullen in op te bergen, maar je koopt niet snel te veel
  3. Wil je nog beter low-budget opruimen en organiseren door alle opbergdozen te voorzien van een label? Je hebt daarvoor geen dure labelprinter nodig. Goedkope witte stickers van Action, of een stukje schilderstape waar je met stift op kunt schijven, voldoen ook prima. Of gebruik deze uitwisbare labels keer op keer opnieuw.
  4. Een leuke onliner om in gedachten te houden: “If you have to buy stuff to store more stuff, you probably have too much stuff
  5. Laat je vooral niet te gek maken door al die cleanfluencing video’s. Gebruik het als inspiratie en motivatie, maar weet dat die loeistrakke kasten niet de norm zijn voor velen. Er moet namelijk ook gewoon geleefd worden in een huis. En geef je niet veel liever geld uit aan iets moois in huis, een leuk dagje weg of iets lekkers dan aan heel veel stylish verantwoorde voorraaddozen?

Wij wensen je veel succes en plezier met het goedkoop opruimen en low-budget organizen van je huis. En doe je dingen weg? Kijk dan hier hoe je zelf een garagesale kunt organiseren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven