Wat kun je doen met klimop? Maak snoeiafval nuttig!

wat kun je doen met klimop voordelen
Met klimop creëer je snel en gemakkelijk een groene afscheiding in de tuin. Nu het tuinseizoen er weer aankomt, zijn al veel mensen druk bezig met het snoeien van hun Hedera. Maar wacht even met alles in de kliko gooien! Want wist je dat je heel veel kunt doen met klimop? De bladeren van deze plant worden al van oudsher gebruikt voor medicinale doeleinden, maar ook in het huishouden kan de gewone Hedera erg nuttig zijn. Hieronder lees je over de voordelen van klimop.

Klimop voor je gezondheid

Nu zijn in principe alle planten luchtzuiverend, maar Hedera staat bekend als een struik met uitstekende luchtzuiverende kwaliteiten. Deze plant kan zowel binnen als buiten goed zijn voor je gezondheid. In de kruidengeneeskunde wordt deze plant daarom ook toegepast als medicijn tegen diverse longaandoeningen. Ook worden de bladeren verwerkt in zalfjes voor huidaandoeningen, waaronder eczeem, cellulitis en voetschimmel.

De bladeren van de klimopplant verbeteren ook nog eens je doorbloeding. Het wordt daarom vaak toegepast tegen haaruitval, maar ook bij hoofdpijn.

Maar hoe kan kun je klimop hier dan voor gebruiken? Veel mensen maken klimop water, dat ze voor verschillende doeleinden gebruiken. Je kookt water in een pan en doet daar gescheurde klimopbladeren bij. Even een klein kwartiertje doorkoken en laten afkoelen. Het water daarna afgieten door een zeef en afgesloten bewaren in een glazen fles of pot. Je kunt met dit water je haren wassen of het gebruiken voor een verkoelend voetenbadje. Let op! De bladeren – en dus ook het klimopwater- mag je niet binnen krijgen. Het is dus echt alleen voor uitwendig gebruik.

En wist je dat het klimop een verzachtende werking heeft bij spinnen- en insectenbeten? Door simpelweg een gekneusd blaadje op de beet te leggen, kun je de pijn al verminderen.

hedera in het huishouden gebruiken
snoeiafval klimop gebruiken

Hedera in het huishouden

Je kunt nog veel meer doen met klimop! De plant bevat namelijk saponinen, dat een belangrijk bestanddeel is voor zeep. De Hedera bladeren kun je dus heel goed gebruiken als natuurlijk schoonmaakmiddel! Van Hedera maak je gemakkelijk je eigen zeep, afwasmiddel, wasmiddel en shampoo. Mis je een lekker geurtje? Dan kun je altijd andere natuurlijke bestanddelen toevoegen, zoals een beetje lavendel of een druppeltje citroen.

Tot slot willen we nog een fijne tip delen die vooral tijdens hete zomers goed van pas kan komen: Gooi een laagje snoeiafval van je klimop in de kliko tegen maden. Zeker in de zomermaanden waarin afval kan gaan broeien, is het fijn om zoiets simpels, maar toch effectiefs te hebben tegen die vieze beestjes in je afvalbak.

wat kun je doen met klimop in huis

Kende jij deze voordelen van klimop in het huishouden en voor je gezondheid al?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven