Water besparen in de zomer doe je zo! 17 tips

water besparen in de zomer tips
De zomers worden heter en droger. Dat is geen goed nieuws voor de natuur. Maar gelukkig kunnen wij een handje helpen door bewust met ons waterverbruik om te gaan. Duurzaam leven en water besparen in de zomer doe je aan de hand van deze tips.

Waterverbruik verminderen is nodig

Het is al jaren volop in het nieuws: De extreme droogte waar bijna de hele wereld mee te kampen heeft. In Nederland was de zomer van 2020 de op een na warmste ooit gemeten. Het was misschien niet de droogste zomer ooit, maar de zomermaanden zijn wel aanzienlijk droger dan jaren geleden. Water besparen in de zomer is daarom zeker aan te raden. Bovendien is water tekort niet het enige probleem in de zomermaanden. Lees bijvoorbeeld dit artikel van Metro waarop antwoord wordt gegeven op de vraag “Waarom moeten we minder water gebruiken?”.

Wij als consument zijn zeker niet de enige boosdoeners. Grootverbruikers als fabrieken zouden ook zeker eens naar hun productiemethoden moeten kijken en nagaan of ze hun waterverbruik niet eens kunnen verminderen. Maar daar gaan we natuurlijk niet op wachten. Alle beetjes helpen en zeker als we elkaar enthousiast maken om water te besparen komen we een heel eind.

Waterbesparende tips voor de tuin

Laten we beginnen met tips om minder water te verspillen in de tuin. Hieronder vind je een aantal nuttige tips. De meeste adviezen kun je direct al toepassen.Naar

Tips voor je zwembad

Vorig jaar waren de zwembaden in de tuin niet aan te slepen. Maar hoe verleidelijk zo’n luxe jaccuzi, hot tub of opzetzwembad ook is, je hebt wel heel veel water nodig om zo’n zwembad in de tuin te vullen. Kies dus liever voor een kleiner exemplaar, zoals een kinderzwembad bijvoorbeeld.

Wist je dat je niet eens een groot zwembad nodig hebt om af te koelen? Dompel je voeten af en toe in een emmer met ijskoud water en je koelt gelijk af. Met water in een plantenspuit koel je de rest van je lichaam extra af.

Toch liever wel een zwembad? Voeg dan geen chloortabletten toe om het water te reinigen. Je kunt met puur water namelijk je planten water geven. Zo kun je je oude zwembadwater hergebruiken.

Meestal heeft je douche even tijd nodig op op te warmen. Zet een paar emmers onder de douche om het koude water op te vangen en laat de kinderen in de tuin spelen met dit water. Je kunt het douchewater ook gebruiken om een klein kinderbadje mee te vullen.

Tips voor je planten

Je planten hebben in de zomer natuurlijk ook extra water nodig om de extreme droogte te overleven. Regenwater is het allerbeste voor ze, dus vang regenwater op in een regenton. Hier heb je heel lang plezier van. Er zijn tegenwoordig echt mooie regentonnen verkrijgbaar. De design regenton van Raintap bijvoorbeeld. Of dit mooie exemplaar van Elho, gemaakt van gerecycled kunststof, die je tegelijkertijd kunt gebruiken als plantenbak.

Het schijnt ook beter te zijn om je planten minder vaak heel veel water te geven, dan iedere keer een klein beetje. Op die manier kunnen ze lange wortels laten groeien die dieper in de grond wroeten op zoek naar grondwater. Gebruik daarbij liever een gieter dan een sproeier, want dat werkt effectiever.

Zoals wij hierboven al even noemden, kun je water uit het buitenbadje gebruiken om je tuinplanten te drinken te geven. Of gebruik je overtollige douchewater dat je spaart terwijl je wacht op warm water.

Staan je planten echt heel erg in de zon? Zorg dan voor extra bodembedekkers zodat de aarde minder snel uitdroogt of bedek de aarde met een natuurlijke beschermlaag zoals boomschors, gemaaid gras of gevallen bladeren.

Geef je planten in ieder geval geen water als de zon fel aan de hemel schijnt, maar wacht liever tot ze in de schaduw staan. Zo verdampt je water minder snel en verschroeien de blaadjes niet.

(tekst gaat door onder de foto)

waterbesparende tips zomer

Meer water besparen in de zomer

Met bovenstaande tips om water te besparen in de tuin, zijn we al goed op weg. Maar wil je meer tips voor water besparen in de zomer? Lees dan nog even verder.

Houd je hoofd koel en breng veel tijd door in de schaduw. Probeer je niet te druk te maken en neem als het kan lekker een tropenrooster aan. Lekker luchtig kleden is key. Kleren gemaakt van natuurlijke materialen dragen het prettigst op een hete zomerdag. Denk hierbij aan linnen, dun katoen of bamboevezels. Waarom noem ik dit bij waterbesparende tips? Omdat je dan hopelijk minder geneigd bent om onder een koude douche te stappen. Met minder douchen, dring je namelijk je waterverbruik aanzienlijk terug.

Probeer ook minder wassen te draaien in de zomermaanden. Het voordeel van zomerkleding is wel dat het minder ruimte inneemt in de wasmachine. Maar probeer zoveel mogelijk lekker uit te hangen in plaats van het direct in de wasmand te gooien.

Zowel de wasmachine als de vaatwasser kan een eco stand hebben. Gebruik deze, want hiermee verbruikt het apparaat minder leidingwater.

Indirect zorgen dat er minder water verbruikt wordt, doe je door minder nieuwe zomerkleding te kopen. Voor het maken van een katoenen t-shirt is ongeveer 2700 liter water nodig. Koop dus liever preloved!

Nog een tip om minder water te gebruik in de zomer is door water uit de kraan drinken. Klinkt dat gek? Dat is het niet hoor. Voor de productie van thee, koffie en frisdrank is nog veel meer water nodig, dus ben je juist duurzaam bezig door kraanwater te drinken. Vul een thermos dopper zodat je langer van koud water kunt genieten.

Probeer tijdens enorme droogte en waterschaarste je auto wat minder te wassen. Als het echt nodig is, kun je beter door een eco wasstraat, dan zelf met emmers water en een tuinslang aan de slag te gaan.

Tot slot kun je ook nog op een hele luie manier water besparen in de zomer. Namelijk door in een waterbesparende douchekop en waterbesparende kranen te investeren.

Lees hier onze tips voor water besparen tijdens het douchen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven