Dit is de beste koelkastindeling (om verspilling te voorkomen)

beste koelkastindeling tegen voedselverspilling
Wist je dat de temperatuur in je koeling niet op iedere plek hetzelfde is? En dat de houdbaarheid en versheid van je producten afhankelijk is van waar je ze in de koelkast bewaard? Door de beste koelkastindeling aan te houden, voorkom je voedselverspilling en blijft de smaak van je eten behouden.

De beste koelkast indeling

Wat is de beste koelkastindeling? Volgens experts hebben verschillende voedingswaren wel degelijk een favoriete plek in de koeling. Dat komt omdat de temperatuur op de bovenste plank verschilt van die op de onderste plank. Het is altijd aan te raden je koelkast in categorieën in te richten. Zo weet je sneller de juiste producten te vinden. Wij hebben bijvoorbeeld een vaste plek voor sausjes en dips en ik weet ook vrijwel direct het gekoelde beleg te vinden, omdat we dit vrijwel altijd op dezelfde plek bewaren.

Nu moeten er wel gelijk bij zeggen dat de temperatuur in koelkasten varieert. Het verschilt per model en per merk, dus volg eventuele aanbevelingen van de fabrikant altijd op. Ook kun je de temperatuurregeling van je koelkast controleren. Raadpleeg hiervoor de bijgeleverde gebruiksaanwijzing en gebruik een thermometer om alles na te meten.

Maar hoe kun je nu het beste je koelkast indelen? Houd bij het inrichten deze tips in gedachten:

Beste indeling van je koelkast

Op de bovenste plank

Koude lucht zakt naar beneden. Op de bovenste plank kun je daarom het beste voedingsmiddelen bewaren die geen directe koeling nodig hebben. Denk aan snacks, leftovers en dranken. Is de bovenste plank op ooghoogte? Uit ervaring weten we ook dat je hier het beste kleine verpakkingen kunt bewaren, zoals kleine bakjes dipsaus of flesjes zoals sojasaus. Uit het oog is namelijk vaak uit het hart en als je deze kleine verpakkingen niet ziet, worden ze vaak vergeten tot ze over datum zijn en gaan stinken. De beste koelkastindeling helpt je verspilling tegen te gaan.

Op de middelste planken

Op de middelste plank is de temperatuur het meest consistent. Dit maakt deze plek zeer geschikt om zuivelproducten te bewaren. Denk aan boter, melk, kaas en yoghurt. Ja, ook de plantaardige varianten doen het op deze plek in je koelkast goed.

Op de onderste plank

Op de laagste plek in de koelkast is de temperatuur ook op z’n laagst. Omdat het zo koud is, kun je hier het beste de meest bederfelijke waar bewaren. Denk aan vlees- en visproducten. Heb je die niet? Dan kun je hier grotere groentes neerleggen zoals grote bloemkolen of een grote krop sla. Ook kun je hier bakjes zacht fruit bewaren, om ervoor te zorgen dat ze niet beurs worden.

Lades

De lades in je koelkast worden ook wel groentelades genoemd. Dat is niet zonder reden, want hier kun je het beste je groente opslaan. En fruit. Vul dus 1 lade met appels en peren en gebruik de andere om verse groente in te bewaren. Heb je geen twee aparte lades, maar een langwerpige? Bewaar dan eventueel verschillende soorten in katoenen bewaarzakjes, zodat niet alles door elkaar heen ligt.

In de deur

In de deur is de temperatuur niet constant, omdat die bij het openen steeds heel snel opwarmt. Zeer bederfelijke etenswaren kun je hier dus beter niet neerzetten. Een pak melk doet het daarom beter op de middelste plank in de koeling, dan in de deur. Wel kun je hier heel goed dressings, sauzen, frisdrank en eieren bewaren. Wist je trouwens dat je eieren het beste in de doos of in een speciale houder (die bij sommige koelkasten wordt geleverd) kunt bewaren om ze langer vers te houden? Zet ze altijd met de punt naar beneden.

Extra koelkast bewaartips

Natuurlijk ben je vrij om je koelkast in te delen zoals jij dit het meest praktisch vindt. Als het werkt voor jou, wie zijn wij dan om je van advies te voorzien? Nu moeten we eerlijk zeggen dat we ook niet altijd de beste koelkastindeling aanhouden, omdat wij handige draaiplateaus hebben, die op een vaste plek in de koelkast staan. Dankzij deze draaischijven raken we minder snel kleine potjes en flesjes kwijt en zo gaan we verspilling tegen.

Om optimaal gebruik te kunnen maken van je koeling, willen we nog een aantal praktische tips met je delen. Deze adviezen helpen je energie te besparen en voedselverspilling te voorkomen. Dat zal op lange termijn een hoop geld kunnen schelen!

  • Wat is de beste temperatuur voor je koelkast? Eten blijft langer houdbaar als de temperatuur van je koelkast op 4C staat. Met deze koelkastthermometer kun je dat gemakkelijk in de gaten houden
  • Wil je restjes van een warme maaltijd in de koelkast bewaren? Laat het eten eerst afkoelen voor je het in de koelkast zet. Dat komt de smaak ten goede en je koelkast heeft geen extra energie nodig om op temperatuur te blijven.
  • Zet je eten op datum in de koelkast. Dat wil zeggen: zet alles waarvan de THT-datum als eerst verstrijkt vooraan.
  • Bewaar bederfelijke etenswaar en restjes in luchtdichte doosjes. Zo blijft het langer goed en voorkom je dat andere producten in de koelkast de geur – en vaak dan ook de smaak- van de andere producten overnemen. Wij gebruiken daarvoor onder andere deze Mepal doosjes.
  • Bewaar alles het liefst ook in transparante bewaardoosjes. Als je direct kunt zien wat er in de bakjes zit, vergeet je ze minder snel.
  • Wist je dat je een geopend conservenblik beter niet terug in de koelkast kunt zetten? Dit heeft twee redenen. Ten eerste kan het eten in het blik zo veel sneller bederven, omdat de verpakking niet meer luchtdicht is. Ten tweede bestaat de kans dat door de oxidatie tin in je eten terecht komt. Giet daarom restjes liever over in een bewaarbakje.
  • Lang niet alles hoeft in de koelkast bewaard te worden. Bij twijfel raadpleeg je Google, want hoe items in de supermarkt bewaard worden, is lang niet altijd een graadmeter voor hoe je ze thuis het beste kunt bewaren. Bij het Voedingscentrum kun je gratis deze Ja-Nee sticker bestellen als reminder.
  • Zet alles na gebruik zo snel mogelijk terug in de koeling. Bij lang tafelen, zoals bij feestjes of uitgebreide ontbijtjes, doe je er goed aan niet alles direct op tafel te zetten, maar pas wanneer er vraag naar is.
  • Laat ook de deur van de koelkast niet te lang openstaan, want dan loopt de temperatuur in de koeling op en heeft de koelkast meer stroom nodig om af te koelen. Kijk hier voor extra tips voor een zuinig koelkastverbruik
  • Een overvolle koelkast heeft veel energie nodig om gekoeld te blijven. Maar een te lege koelkast is ook weer niet goed voor het milieu. Zorg dat je koelkast daarom rond de 80% gevuld is. Ga je op vakantie en heb je de boel leeggemaakt voor vertrek? Trek dan de stekker eruit of vul de koeling met flessen water en koelelementen om energie te besparen.
indeling koelkast optimaliseren

Wat is volgens jou de ideale manier om je koelkast in te richten?

Kijk ook eens bij onze tips voor goedkope opbergmogelijkheden.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top