7x water besparen onder de douche tips

water besparen onder de douche duurzaam
Water besparen met douchen kunnen wij allemaal. Zuinig met water zijn is niet alleen beter voor het milieu, maar kan ook in jouw financiële voordeel werken. Er is heel veel winst te behalen in de badkamer. Wij delen hier onze tips voor geld en water besparen onder de douche!

Waterbesparende tips

We zien allemaal de effecten van de droge zomers. Bosbranden en extreme droogte lijken misschien een ver-van-je-bed-show, maar in je eigen tuin heb je vast ook gemerkt dat bloemen snel verwelken, het gras wel erg bruin wordt en het in straten met veel bestrating de temperatuur behoorlijk kan oplopen. We moeten dus echt met z’n alleen zuiniger omgaan met water. Met deze tips voor water besparen onder de douche, kom je al een heel eind.

7 waterbesparende tips

#1 Waterbesparende douchekop

De makkelijkste manier om water te besparen onder de douche, is met een waterbesparende douchekop. Zonder dat je het merkt, bespaar je met een spaardouche een paar tientjes per jaar aan warm water. Niet alleen beter voor het milieu dus, maar ook voor je energierekening.

Naast de reguliere bespaar douchekoppen zijn er tegenwoordig ook speciale douches verkrijgbaar, waar met behulp van gemineraliseerde stenen het water ook nog eens gefilterd op je lichaam terecht komt.

#2 Tijd instellen

Geef jezelf een maximaal aantal minuten onder de douche. De een zegt 5 minuten, maar als je het daarmee niet redt (zoals ik), geef je jezelf wat langer de tijd, maar beperk je het aantal douchebeurten tot twee keer in de week. De overige dagen was je jezelf met een washandje bij de wasbak.

Je kunt een timer zetten op je telefoon of een kookwekker in de badkamer plaatsen. Maar er zijn ook speciale douchetimers die je in de doucheruimte kunt hangen, zodat je goed kunt zien hoe lang je nog kunt douchen.

#3 Emmertje erbij

Een emmer bij de douche te zetten is ook een slimme tip. Hiermee kun je de eerste douchestralen opvangen, als je aan het wachten bent tot het water de goede temperatuur heeft. Dit water kun je dan bijvoorbeeld weer gebruiken om de planten water te geven, een badje voor de kids te vullen of om speelgoed of iets dergelijks mee schoon te maken.

#4 Wateropvang systeem

Een luxere variant van bovenstaand idee is een ingebouwd systeem, waarmee douchewater wordt opgevangen en wordt hergebruikt om het toilet door te spoelen. Dit is natuurlijk een vrij ingrijpende verandering en niet voor iedereen weggelegd. Maar wel iets om over na te denken bij een eventuele verhuizing of badkamer make-over.

#5 Thermostaatkraan installeren

Een thermostaatkraan is even een investering, maar wel eentje die zichzelf op de lange termijn terugbetaald. Met een thermostaat is je douchewater veel sneller opgewarmd. Ook kun je de temperatuur heel nauwkeurig instellen en blijft je water op een constante temperatuur. Dat doucht echt veel fijner en zuiniger! Je hoeft niet steeds tijdens het douchen de temperatuur bij te stellen, dus kun je gewoon doorgaan met je doucheritueel.

#6 Warmte terug winnen

Ben je van plan je badkamer te verbouwen of ga je verhuizen? Dan is dit het moment om een ‘Douche warmte terugwinning’ te installeren in je nieuwe doucheruimte. Met deze warmtewisselaar wordt je koude douchewater opgewarmd met behulp van het weglopende douchewater. Dit is misschien niet zozeer een waterbesparende maatregel, maar het scheelt wel aanzienlijk in je energiekosten, omdat je cv ketel minder hard hoeft te werken om jou een warme douche te bezorgen.

#7 Douche alleen

Gezellig hoor, samen douchen. Met je partner of met je kinderen. En misschien denk je dat je hiermee water bespaart, omdat je immers samen de stralen deelt. Maar als je gezamenlijke douchebeurten zou vergelijken met de keren dat je alleen staat te douchen, zal je ongetwijfeld merken dat je alleen veel sneller klaar bent. Je kunt namelijk veel sneller en effectiever je doucheroutine doen.

(tekst gaat verder onder foto)

tips water besparen onder de douche

Nog meer duurzame douche tips

Wil je meer voor het milieu doen dan alleen water besparen onder de douche? Er zijn nog veel meer manieren om energie te besparen in de badkamer.

Poets bijvoorbeeld niet je tanden onder de douche, maar doe dat aan de wasbak. Doe tussendoor de kraan dicht. Als je echt fanatiek water en energie wilt besparen, kun je ook de douche uitzetten als je je gaat scheren, scrubben of een haarmasker laat intrekken.

Met een badsessie verbruik je veel meer water dan met een gemiddelde douchebeurt. Beperk daarom de momenten dat je in bad gaat tot een minimum of laat het bad niet helemaal vollopen.

Een inloopdouche is heerlijk, maar het wordt er wel sneller koud. Gevolg is dat je de verwarming hoger gaat zetten of heter en langer gaat douchen. Kies als het even kan dus liever voor een afgesloten doucheruimte.

Welke waterbesparende maatregelen neem jij onder de douche? Lees hier ook onze tips voor je slaapkamer warm houden zonder verwarming.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven