Furoshiki? De meest gestelde vragen over inpakken met doeken

uitleg inpakken met doeken
Furoshiki is een Japanse inpaktechniek. Een herbruikbare doek wordt gebruikt om cadeaus te verpakken en maakt zo van inpakken een zero waste werkje. Maar hoe werkt het precies? En wat doe je met de doeken nadat je ze gegeven hebt? Op de meest gestelde vragen over inpakken met doeken geven wij je in dit artikel antwoord.

Furoshiki inpaktechniek

Furoshiki is een inpaktechniek waarbij je doeken gebruikt in plaats van pakpapier. Je kunt er niet alleen kleine items mee verpakken, maar bijvoorbeeld ook zelf geplukte bloemen of een zelfgebakken cake. Omdat de doeken keer op keer gebruikt worden en ook gewassen kunnen worden, heb je er eindeloos plezier van.

Er zijn zelfs tutorials te vinden op YouTube waarbij een Furoshiki doek wordt omgetoverd tot shopper. Verder zijn de kleinere doeken ook te gebruiken als sjaaltje, als haarband en als versiering aan je tas. Multifunctioneel dus!

Er zijn verschillende knooptechnieken en je kunt het jezelf zo moeilijk of zo makkelijk maken als je zelf wil.

droogbloemen in furoshiki doek

Vragen over inpakken met doeken

Inpakken met doeken is voor veel mensen een totaal nieuw concept. Daarom willen we er hier nog wat extra uitleg over te geven.

5 vragen over Furoshiki

Waar gebruik je de doeken voor?

Furoshiki doeken zijn in diverse maten verkrijgbaar. Kleine doeken voor kleine cadeautjes en grotere doeken voor de grote cadeaus. Toegegeven: rechthoekige voorwerpen zijn het makkelijkst in te pakken. Daarom kies ik ervoor om lastige vormen eerst in een klein doosje te doen, voor ik er een geschenkdoek omheen vouw.

Verder kun je de doeken ook gebruiken voor andere zaken die je als geschenk wil overhandigen. Denk aan een bos bloemen uit je eigen pluktuin, een zelfgebakken cake in een cakeblik of een handgeschilderd schilderij.

Niet cadeau-gerelateerd, maar doeken met mooie printjes kun je ook dragen als sjaal of als haarband. Knoop een doek aan een hengsel van je handtas of aan de lus van je spijkerbroek. Wees creatief!

Hoe kan ik de doeken knopen?

Google eens op “Furoshiki voorbeelden” of “inpakken met doeken” en je krijgt in de zoekresultaten heel wat voorbeelden te zien. In mijn blog over La La Fete vind je ook een linkje naar mijn eigen YouTube kanaal, waar ik wat inspiratie deel. Maar je kunt daar ook genoeg tutorials vinden van makkelijke en moeilijke knopen.

Ook op de website van La La Fete vind je 3 voorbeelden van inpakken met een doek. Maar als jij je cadeau even snel in het doek rolt met een lintje erom, ziet het er ook al heel feestelijk uit. Het hoeft echt niet allemaal heel ingewikkeld te zijn!

Mag je de furoshiki doeken terugvragen?

De vraag die je veel hoort is: “Furoshiki doeken zijn niet goedkoop. Reken ik ze dan mee in het cadeau budget? Of mag ik mijn doek terugvragen, nadat ik het cadeau overhandigd heb?”.

Ja, voor de doeken betaal je natuurlijk meer dan voor inpakpapier. Maar het pakpapier gooi je weg en de doeken gaan oneindig mee. Het ligt er dus ook een beetje aan hoe belangrijk jij een duurzame verpakking vindt.

Probeer zelf in te schatten aan wie je een inpakdoek geeft en aan wie niet. Grijp juist dit soort momenten aan om op feestjes enthousiast te vertellen over de voordelen van deze inpakdoeken. Een goed voorbeeld doet immers volgen.

Natuurlijk mag je zo’n doek terugvragen. “Als je een cake meeneemt op visite, vraag je toch ook je cakeblik terug?”. Als je weet dat de ontvanger de doek zelf gaat gebruiken, dan mag hij of zij hem houden.

Hoe gebruik ik de doeken met de feestdagen als mijn kinderen ze al gezien hebben?

Geloven jouw kinderen nog in Sinterklaas? Dan heb je wellicht extra instructies nodig om toch de doeken te gebruiken bij het inpakken van de cadeaus voor pakjesavond. Wat je kunt doen is het volgende:

Leg bij het zetten van de schoen jouw voorraad Furoshiki doeken neer met een geschreven brief aan Sinterklaas. Vertel daarin dat jullie op het milieu letten en daarom liever geen cadeaupapier willen om de cadeautjes. Sinterklaas mag wel even deze cadeaudoeken lenen en jullie cadeaus inpakken met doeken. Scheelt hem ook weer pakpapier!

Waar koop je Furoshiki doeken?

De speciale inpakdoeken zie je steeds meer in winkels verschijnen. In duurzame conceptstores bijvoorbeeld, maar ook online.

Wil je eerst testen of de Furoshiki inpaktechniek wel iets voor je is? Dan zou je het eerst kunnen proberen met oude sjaaltjes, theedoeken of lapjes stof van de kringloop. Kies liever wel soepel textiel dat niet doorschijnt. Boeren zakdoeken en oude overhemden met stretch zijn bijvoorbeeld top. Dunne sjaaltjes en spijkerstof wat minder.

Hydrofiele doeken zijn trouwens ook in te zetten als zero waste cadeauwikkels.

In de webshop van La La Fete vind je ook de mooiste duurzame inpakdoeken. Gemaakt van gerecyclede Petflessen en biokatoen en verkrijgbaar in de mooiste kleuren en prints. Ze verkopen ook stofjes met dessins voor verjaardagen en kerst.

Bij de eco webshop Biggreensmile.nl vind je cadeaudoeken gemaakt van GOTS biokatoen met zwart witte prints. En naar aanleiding van de inzending van Susanna Osinga voor de HEMA design contest nam het Nederlandse warenhuis kleurrijk herpakpapier met klittenband op in het assortiment.

furoshiki doeken kopen

Ga jij nu ook inpakken met cadeau textiel?

Lees ook onze tips voor tweedehands cadeaus kopen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top