12 ultieme kringloop tips voor beginners

kringloop tips
Tweedehands spullen kopen is beter voor het milieu en de portemonnee. Door spullen te kopen die er al zijn, zorgen we ervoor dat de vraag naar nieuwe spullen kleiner wordt. Vind je shoppen bij een kringloopwinkel nog lastig? Met deze 12 ultieme kringloop tips helpen we je op weg.

De beste kringloop tips

Het aanbod bij een tweedehands winkel kan overweldigend zijn. Niet iedere kringloopwinkel is even netjes, dus is het voor beginnende schatzoekers soms even wennen. Maar wees gerust, wij weten dat iedereen succes kan hebben met deze slimme kringloop tips.

Tip 1: Kies je kringloop

De ene kringloop ziet eruit als een rommelparadijs, de ander is netjes en overzichtelijk ingedeeld. Als je nog nooit een voet in een kringloopwinkel hebt gezet, kunnen wij je aanraden eens te beginnen bij een kringloopketen. De winkels van RataPlan zijn bij ons favoriet, maar ook de kringloopwarenhuizen van Het Goed hebben vaak de winkels netjes op orde.

Vraag eventueel ook aan vrienden en familie die wel vaker kringlopen wat hun favoriete adressen zijn. Bij welke shops slagen zij bijvoorbeeld goed voor kinderkleding en in welke tweedehands winkel heb je de grootste kans op een pareltje voor je interieur? Hopelijk willen zij hun kringlooptips met je delen.

Tip 2: Maak een lijstje

Van tevoren weet je nooit wat je gaat vinden, dus een echt boodschappenlijstje maken voor je naar de kringloop gaat is niet handig. Toch houden wij een algemeen lijstje bij met dingen die we thuis nog nodig hebben en waarvan we denken ze wel tweedehands te kunnen scoren. Denk bijvoorbeeld aan basic kleding als een wit t-shirt, een hemdje voor onder een bepaalde blouse of een zwarte riem.

Op ons lijstje staan ook items als: regenlaarzen voor de kinderen in een grotere maat, pannenonderzetters, een prikbord en een opbergkrat voor verkleedkleren. Voor we de winkel ingaan, nemen we altijd het lijstje even door, zodat we extra goed uitkijken naar die dingen.

Tip 3: Ga zonder verwachtingen

Zoals we al zeiden, waar je mee thuiskomt is altijd een verrassing. Verwacht dus niet dat je na een kringloopsessie al gelijk je hele lijstje kunt afvinken. Probeer geen hoge verwachtingen te hebben van je eerste bezoek aan een tweedehands winkel en geniet van de ervaring.

Tip 4: Neem de tijd

Even snel iets halen bij de kringloop, dat gaat lang niet altijd. Misschien wel als je een drinkglas zoekt, oude gordijnstoffen om mee te knutselen of een simpel fotolijstje. Die dingen kun je vrijwel altijd vinden bij een kringloopwinkel.

Maar wie echt goed wil slagen, neemt de tijd. Bekijk alle spullen met aandacht en sla geen enkel hoekje over.

Tip 5: Doe een extra rondje

Er valt zo ontzettend veel te ontdekken bij de kringloop, dat de kans groot is dat je heel wat over het hoofd hebt gezien. Loop alle paden dus minimaal een tweede keer in. Probeer ook eens vanaf een andere kant te lopen, als de winkelindeling het toelaat. Je zult merken dat je dan weer heel andere dingen opvallen!

Tip 6: Sla niets over

Een kringloopwinkel kan er nog zo netjes uitzien, toch kun je er niet vanuit gaan dat alles op z’n plek ligt. We vissen regelmatig mooie herenkleding uit de rekken bij de damesafdeling en vice versa. En ook al zijn onze kinderen allang geen baby’s meer, toch laten we onze ogen altijd even langs de rekken met babykleding gaan, want hier hangt ook vaak kleding in grotere maten. Zelfs damestops!

Er zijn ook mensen die tijdens het winkelen al twijfelen en items lukraak ergens wegzetten. Zo kun je dus gerust een kookwekker tussen de glazen vinden of ligt er opeens speelgoed tussen de leesboeken.

Tip 7: Wees creatief

Stel: Je bent op zoek naar een wit nachtkastje. De kans dat je die gelijk vindt is minder klein dan wanneer je zoekt naar een nachtkastje in welke kleur dan ook. Je kans van slagen wordt nog groter als je gewoon zoekt naar een klein meubel dat dienst kan doen als nachtkastje.

Wat we proberen te zeggen is: think outside the box. Een flinke schoonmaakbeurt en een likje verf doen wonderen. En op een plantentafeltje of houten krukje past ook een wekker en een leesboek.

Tip 8: Check, check, dubbelcheck

Vul je mandje of je winkelwagentje vooral met alles waar je hart sneller van gaat kloppen. Maar voor je naar de kassa gaat, is het tijd om even kritisch te zijn. Is alles nog heel? Is het compleet? Zo niet, kun je het zelf repareren? Bij twijfel over hoe iets er in originele staat uit moet zien, kun je altijd nog Google raadplegen. Weet je de juiste benaming niet? Gebruik dan Google Lens!

Heb je al een plek of doel bedacht voor je aankopen of koop je het vooral omdat het goedkoop is? Met dat laatste is niets mis, maar je wil voorkomen dat je allemaal troepjes mee naar huis neemt waar je uiteindelijk helemaal niet blij van wordt.

Tip 9: Vergeet niet te passen

Bij sommige kringloopwinkels mag je ruilen. Maar het is aan te raden kleding altijd in de kringloopwinkel te passen als er paskamers zijn. Maten zeggen hier vrij weinig, dus als je maat L hebt, kun je best een shirt in maat S, maar ook een vest in maat XL passen.

Het beste is om tijdens het passen een goed zittende broek of rok aan te hebben en draag een basis hemdje onder je kleding. Heb je toevallig een jurk aan of een baggy joggingbroek? Dan is het lastiger bepalen of die nette blouse/ overhemd mooi past. In dat geval kun je ook even een spijkerbroek uit het rek vissen om alle bovenkleding mee te passen.

Tip 10: Zoek een kringloop buddy

Vind je het met bovenstaande kringloop tips nog steeds lastig om te slagen? Zoek dan een kringloop buddy! Het liefst iemand die al een gevorderde tweedehands shopper is, die jou de fijne kneepjes van het schatzoeken kan bijbrengen.

Maar het kan ook gewoon een goede vriend of vriendin zijn, die kan helpen met kritisch kijken of de kleidng jou wel staat en de andere spulletjes die je hebt uitgezocht ook een beetje bij je passen. Bovendien: twee zien meer dan een!

Tip 11: Beslismoment

De truc is een beetje de kaf van het koren te onderscheiden. Dat hoeft niet direct, maar mag ook vlak voor je naar de kassa loopt. Onze strategie is juist om alles waar ons hart een sprongetje van maakt, direct in ons mandje te leggen, want anders gaat iemand anders ermee vandoor.

Pas later kijken we naar onze vangst. Wat hebben we ook alweer in het mandje gelegd? Daarna bepalen we of iets mee naar huis gaat aan de hand van de volgende criteria:

  1. Is het nog in goede staat? En zo niet: gaan we dat zelf repareren?
  2. Hebben we er plek voor in huis / in de kledingkast?
  3. Kopen we het echt omdat we het leuk vinden of omdat we de lage prijs niet kunnen weerstaan?
  4. Heeft het een duidelijk doel? Oftewel; voegt het iets toe? (Een beeldje waar je blij van wordt heeft weinig redenen nodig, maar moet evengoed iets toevoegen in je interieur)

Tip 12: Volg kringloopwinkels op socials

Volg ook eens kringloopwinkels in jouw regio. Vaak posten ze over leuke events en plaatsen ze foto’s van nieuwe koopwaar. Zo kun je al een beetje beslissen welke kringloop goed bij je past.

Ben jij al eens bij een kringloopwinkel geweest?

Dit vind je misschien ook interessant: Een tweedehands cadeau kopen en geven doe je zo.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven