Tweedehands cadeaus kopen? Zo doe je dat

tweedehands cadeaus kopen
De feestdagen zijn in aantocht. Het is verstandig om alvast aan de slag te gaan met het inslaan van cadeautjes voor in de zak of onder de boom, om last-minute inpakstress te voorkomen. Wil je dit jaar tweedehands cadeaus kopen? Met deze shoptips helpen we je met liefde op weg.

Wensenlijstjes maken

Het sinterklaasfeest vieren wij altijd heel uitgebreid. Met een taart, een uitbundig versierde woonkamer en zakken vol cadeautjes. We proberen zoveel mogelijk cadeaus tweedehands te kopen. Dat scheelt heel veel geld, zodat we meer kunnen kopen voor minder. Natuurlijk doen we het ook voor het milieu, want door geen nieuwe spullen te kopen, bespaar je op uitstoot van productie en transport.

Tweedehands cadeaus kopen vergt wel een iets betere planning en voorbereiding. Omdat je niet zomaar even een winkel kunt inlopen met een vast assortiment, is het verstandig om op tijd te beginnen met zoeken. Bovendien zijn er minder kapers op de kust en kun je soms zelfs nog leuk onderhandelen over de prijs als je niet vlak voor pakjesavond of kerstavond begint.

Het hele jaar door houden we van ieder gezinslid wensenlijstjes bij. Als we een idee opdoen voor een origineel cadeau of als de kinderen meerdere malen over bepaald soort speelgoed beginnen, houden we dat bij in gezamenlijke lijstjes in de app Todoist. Vlak voor de feestdagen mogen de kids ook een verlanglijst maken met behulp van ‘het grote speelgoedboek’, maar die is voor ons niet leidend, omdat het maar een momentopname is. Ze worden door die folders en speelgoedboeken verleidt door mooie plaatjes en reclame, maar de ervaring leert dat ze op veel van dat speelgoed uiteindelijk sneller uitgekeken zijn. Daarom vinden we die vaste verlanglijst juist zo handig, want daarin houden we bij welke wensen er al langer zijn en kunnen we ontdekken waar ze behoefte aan hebben.

Tweedehands cadeaus kopen

Hoe we toch al die mooie bordspellen, hip speelgoed en toffe kinderkleding tweedehands op de kop tikken, vertellen we graag.

Het 5-stappenplan

Stap 1: De wensenlijstjes

Zoals hierboven al uitgelegd, kijken we eerst naar de wensenlijstjes, zowel de door hun gemaakte als ons vaste verlanglijst in de app. Wat voor items willen de kinderen graag? Is er een thema te ontdekken? De zelfgemaakte verlanglijstjes houden we naast de lijstjes in de app. Dit kan helpen om te bepalen wat er uiteindelijk in de zak (of onder de boom) gaat.

Stap 2: De cadeautjes regel

Kopen we lukraak alles wat er op de lijstjes staat? Nee, zeker niet. En dat weten de kinderen heel goed. We proberen ons altijd aan een vast aantal cadeaus te houden, omdat het al snel te gek wordt. Het is ook een beetje uit zelfbescherming, want we laten ons graag meeslepen. In principe geven we op pakjesavond 6 cadeaus per persoon en houden we ook rekening met schoencadeautjes, want iedere zaterdagavond mogen de kids hun schoen zetten.

Om het onszelf makkelijk te maken, hebben we een cadeau regel. De kinderen krijgen:

  1. Iets praktisch
  2. Iets om te eten
  3. Iets om te lezen
  4. Iets om te spelen

Om wat voorbeelden te geven: sloffen, een pyjama of een etui voor school zijn praktische cadeautjes. Chocoladeletters en marsepein vallen in de ‘iets om te eten- categorie’.

Dit is trouwens nog een praktische 5-cadeautjes regel voor tieners:

  1. Iets om aan te trekken
  2. Iets om te eten
  3. Iets voor school
  4. Iets voor de tienerkamer
  5. Iets om te doen (een ervaring)

Stap 3: Zoekopdrachten uitzetten

Daarna is het tijd om op zoek te gaan naar tweedehands cadeaus. Het meeste vinden we via Marktplaats en Vinted, door zoekopdrachten uit te zetten en actief op zoek te gaan. Daarnaast vinden we ook veel preloved cadeautjes via de verkoopgroepen op Facebook. Word bijvoorbeeld lid van groepen in je woonwijk, stad en provincie. Zo kun je redelijk dichtbij de cadeautjes halen.

We gebruiken zoekfilters en kijk alleen naar spullen in nieuwstaat of spullen gemarkeerd als “heel goed’. Ben je handig en kun je een gaatje in een verkleedpak wel repareren? Dan kun je het zoekveld verbreden. Ook kijken we niet alleen naar koopjes bij ons in de buurt, maar zoeken we soms ook naar items in de buurt van het werk. Dan kunnen we na het werk even langs rijden om iets op te halen.

Andere plekken waar je heel goed tweedehands cadeautjes kunt scoren zijn: kringloopwinkels, rommelmarkten en speciale ruilmarkten die worden georganiseerd vlak voor de feestdagen. Ben je op zoek naar iets specifieks? Online vind je ook websites die gespecialiseerd zijn in tweedehands verkoop. Denk aan sites voor refurbished elektronica en betrouwbare websites voor gebruikte games, consoles  en controllers.

Extra tip: Voor de feestdagen hebben we hier in huis grote opruiming gehouden. Veel mooie spullen die hier niet meer werden gebruikt hebben we op Marktplaats en Vinted gezet. Van het geld wat we daarmee verdienen, kunnen we mooie sinterklaascadeaus kopen!

Stap 4: Kritisch kijken

Als je eenmaal een beetje bent gewend aan het tweedehands aanbod, zie je pas hoe veel er eigenlijk is. Omdat de prijzen uiteraard een stuk lager liggen dan in de winkels, is het wel belangrijk kritisch te blijven kijken. Ga bijvoorbeeld aan de hand van een vooraf gemaakt lijstje zoeken en laat je niet meeslepen in het ‘nu of nooit “gevoel, wat kringloop-winkelen kan opwekken.

Aan de andere kant kijken we online wel of we meer voor minder kunnen krijgen. Dat klinkt wat tegenstrijdig, maar dat zit zo: We bewaren bijvoorbeeld meerdere advertenties van hetzelfde item waar we naar op zoek zijn, zoals een kinderboek. Daarna kijken we bij alle verkopers wat ze nog meer te koop aanbieden. Als we namelijk iets moet laten verzenden, vinden we het zonde als het maar om 1 artikel gaat. Daarom kijken we of ze misschien nog andere leuk speelgoed of (kinder) kleding verkopen, dat we erbij kunnen nemen. Vaak kun je dan ook een bundelprijs maken en ben je goedkoper uit.

We kijken ook zeker kritisch naar waar de items vandaan komen. Het liefst koop ik online tweedehands cadeaus die vanuit Nederland of België verzonden moeten worden. Want hoe meer kilometers er afgelegd moeten worden, des te vervuilender het wordt.

Stap 5: Overzicht bewaren

Op de telefoon houden we een lijstje bij met wat we hebben gekocht, wat we er aan uitgegeven hebben en wat we nog van plan zijn om te kopen. Een vast budget hebben we niet, maar meestal zitten we rond de 150 euro per kind.

Van anderen horen we dat ze het hele jaar door cadeautjes verzamelen, om zo de kosten te spreiden. Dat klinkt heel handig, maar toch kiezen wij ervoor om pas rond de feestdagen te beginnen met de zoektocht naar tweedehands cadeaus. Ten eerste omdat de wensen van de kinderen snel kunnen veranderen en omdat ik het moeilijk vind om dan het overzicht te bewaren.

Geen goedkope cadeaus

Alhoewel we tweedehands cadeautjes kopen, zijn we niet per se op zoek naar goedkope cadeaus. Een van de redenen waarom onze kinderen “slechts” een keer per week hun schoen mogen zetten, is omdat we gewoon mooie en leuke cadeaus willen geven. Liever kwaliteit, dan kwantiteit dus.

Benieuwd wat we zoal hebben gescoord? De twee kleintjes krijgen een refurbished laptop, omdat onze oude iPads het hebben begeven. We kochten via Markplaats een tweedehands kinderboek op Vinted vond ik een Pokémon onesie, Minnie Mouse haarbanden en een zeemeermin deken. De jongste kreeg ook nog een prachtige verkleedjurk die we van een van onze buren mochten overnemen.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

tweedehands cadeaus kopen

Conclusie: Het is dus even iets meer werk dan gewoon een shopmiddag in een winkelstraat plannen of alles lukraak bij Bol.com te bestellen, maar wat ons betreft is het de moeite waard. Op deze manier besparen we een hoop geld én het milieu. Er is namelijk al zoveel zooi in de wereld, dat hoeven we rond de feestdagen niet te verdubbelen met z’n allen. Kopen we dan niets meer nieuw? Zeker wel. Maar minimaal de helft van onze cadeaus is preloved en dat voelt goed.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven